audiodeskrypcja
zapisz jako pdf drukuj
Zadania

 

  1. Zwalczanie:
    • chorób zakaźnych zwierząt, w tym zapobieganie wystąpień, wykrywanie i likwidacja ognisk tych chorób
    • chorób zwierząt, które mogą być przenoszone na człowieka ze zwierzęcia lub przez produkty pochodzenia zwierzęcego.
  2. Monitorowanie zakażeń zwierząt.
  3. Badanie zwierząt rzeźnych i produktów pochodzenia zwierzęcego.
  4. Przeprowadzanie:
    • kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów w rozumieniu przepisów o kontroli weterynaryjnej w handlu.
  5. Sprawowanie nadzoru nad:
    • bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi przy ich produkcji, umieszczaniu na rynku oraz sprzedaży bezpośredniej
    • wprowadzeniem na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego
    • wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem środków żywienia zwierząt
    • zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału biologicznego
    • przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt
    • przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem zwierząt
    • przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie.
  6. Prowadzenie monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych zwierząt.
  7. Prowadzenie wymiany informacji w ramach systemów wymiany informacji, o których mowa w przepisach Unii Europejskiej.
  8. Prowadzenie rejestru zakładów umieszczających na rynku produkty pochodzenia zwierzęcego.
  9. Nadawanie weterynaryjnych numerów identyfikacyjnych podmiotom prowadzącym działalność w zakresie produkcji i transportu produktów pochodzenia zwierzęcego oraz podmiotom prowadzącym działalność nadzorowaną z zakresu:
    • przewozu zwierząt
    • organizowanie targów, wystaw, pokazów
    • obrotu zwierzętami i ich skupu
    • prowadzenia miejsc gromadzenia zwierząt, odpoczynku lub przeładunku
    • prowadzenia punktu kopulacyjnego
    • prowadzenia zakładu drobiu
    • prowadzenia chowu i rozrodu ryb
    • prowadzenia schronisk dla zwierząt
    • chowu zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka
    • utrzymywania zwierząt gospodarskich w celu umieszczania na rynku tych zwierząt oraz ich produktów
    • zbierania i transportowania, przetwarzania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego.
  10. Kontrole nad prawidłowością realizacji zadań przez lekarzy weterynarii wyznaczonych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii.
  11. Przygotowywanie decyzji w I-ej instancji.
  12. Prowadzenie dokumentacji z wykonywanych zadań oraz sprawozdawczości wynikającej z obowiązujących przepisów.
METKA:
DZIENNIK ZMIAN:
UWAGA! W trakcie korzystania z tej strony na komputerze użytkownika przechowywane są informacje (tzw. „ciasteczka”, ang. „cookies”), które pozwalają na dostosowanie strony do indywidualnych potrzeb Użytkowników oraz zwiększenie bezpieczeństwa korzystania z niej. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie mogą być określone przez Użytkownika w ustawieniach przeglądarki internetowej. Kontynuacja korzystania ze strony bez dokonania wyżej wspomnianych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej uznana zostaje za wyrażenie zgody przez użytkownika na wykorzystywanie plików cookie.